Oho, tiesitkö kuinka kallista on käydä autolla töissä Tampereella? Vertailu.

This article builds a comparison between different transport methods from Höytämö to the city of Tampere 11 kms from Höytämö. The results measuring time, money and burned fat (consumed callories) are represented in the chart below.

Oletteko huomanneet erään Höytämöön liittyvän asian, joka toistuu jutuissani haastattelusta toiseen? Tapaamani henkilöt kehuvat kaikki Höytämön sijaintia varsinkin siitä syystä, että täältä pääsee helposti moottoritietä pitkin Tampereen keskustaan. Tämä on totta ajallisesti, mutta moottoritiellä suhaaminen on myös kallista, jos sitä käyttää päivittäisenä työmatkana. Kuluneella viikolla kaivoin kaikenmaailman mittarit jälleen esiin: kellon, sykemittarin, GPS-paikantimen ja jouduinpa avaamaan lompakonkin nyörejä oikein kuittikirjan kanssa. Reissasin useampana arkiaamuna Höytämön ja Tampereen keskustan väliä 1.) henkilöautolla, 2.) linja-autolla ja 3.) polkupyörällä.

Testasin aamu- ja iltapäiväruuhkissa seuraavia asioita:

A) Kauanko milläkin kulkuneuvolla kuluu aikaa kotiportin pielestä Tampereen Stockmannin etuoville? Mihin aikaa kuluu?

B) Paljonko työmatka eri kulkuneuvoilla maksaisi jos vakityöpaikka olisi Stokkalla? Siellä tulisi siis käytyä keskimäärin 22:na päivänä kuukaudessa?

C) Paljonko eri kulkuvälineillä polttaa rasvaa vatsan ympäriltä?

kuvitux_matka

Tulokset ovat viitteellisiä, sillä matka on mitattu Notkopolulta Hämeenkadulle ja kukin tietysti käy missäpäin käy töissä ja maksaa pysäköinnistä mitä maksaa. Kuitenkin kaikille niille, jotka työskentelevät Tampereen keskustassa, tulos on varmasti hyvin saman suuntainen. Isoimpina yllätyksinä voisi pitää autoilun tuntuvaa kalleutta (kuitenkin) sekä sitä kuinka paljon aikaa kuluu bussin odotteluun ensin syöttöliikenteen osalta ja vielä Sääksjärvellä 71:n pysäkillä. Tampereen kaupungin bussilinja 26 on siis erittäin tervetullut uudistus Höytämöön ensi vuonna!

Laskentatavoista ja tuloksista:
Henkilöauto: Autolla ajamisen kulut on laskettu 0,45 eur/km mukaan koska se on yleisesti hyväksytty keskimääräinen autoilun kululaskenta, kuten esimerkiksi tästä artikkelista käy ilmi. Luvussa ei kuitenkaan ole mukana mahdollisia lainakuluja, joten autolainallisilla hinta on vielä suurempi. Parkkimaksujen osalta ensimmäisessä kohdassa maksu on laskettu Hämpin parkin kuukausisopimuksen mukaan, joka on sitten jaettu normaalisti 22:lla työpäivällä. Stockmannia lähinnä olevat ilmaisparkit löytyvät Tuomiokirkon takaa, joten tässä vaihtoehdossa myös kävelymatka on huomioitu ajassa sekä kilokalorikulutuksessa. Vuosina 2012 ja 2013 säännöllisiä työpäiviä oli 251 kappaletta. Mikäli töissä käy päivittäin autolla ja maksaa sopimusparkista Hämpin parkkiluolan mukaisen korvauksen, ovat työmatkakulut peräti 5964,00 euroa vuodessa! Huh huh!

Linja-auto: Matka-aikaan on lisätty siirtyminen kotiportilta pysäkille viisi minuuttia ennen bussin tuloa sekä odotus Sääksjärvellä syöttöliikenteen ja 71:n välissä. Aikaa ja kalorinkulutusta lisäsi myös kävelymatka Koskipuistosta Stockmannin etuoville. Vuosikustannukset linja-autolla sitä vakituisesti hyödyntäville (seutulippua käytettäessä) ovat 11 kk x 79€ = 869,00 euroa.

Polkupyörä: Poljin matkan Puck-merkkisellä mummo-tunalla (mummo = klassinen kaunis vaihteeton naistenpyörä / tuna = tuunattu eli kunnostettu Bilteman edullisilla varaosilla), jonka myyntihinta on varmasti lähellä 50 euroa. Laskin käyttökulut usein työmatkapyöräilyssä käytetyn 0,08 eur/km mukaan vaikka halvalla pyörällä kustannukset ovat kenties vieläkin pienemmät. Pyörän sain parkkiin Tuomiokirkonkadulle Stockmannin viereen. Pyörän lukitsemiseen ja kävelyyn meni vajaat kaksi minuuttia. Kokonaisuutena ajallisesti pyörällä ja linja-autolla ei juuri ollut eroa ruuhka-aikana. Mikäli pyöräilee 40:ssä minuutissa kaupunkiin, hiki ei vielä virtaa, joten vaatteidenvaihto työpaikalla riittää. Tietenkin toki jos työpaikka tarjoaa myös suihkun, voi työmatkalla ottaa itsestään kunnolla tehot irti. Harva pyöräilee läpi koko vuoden, mutta kannustimena tieto, että keväästä syksyyn matkakustannukset hyvällä polkupyörällä ovat naurettavan halvat, 41 euroa kuukaudessa. Varsinkin kun nykyään useat työnantajat tukevat työmatkapyöräilyä erilaisin kannustuskeinoin. Saattavatpa vaikka osallistua pyörän hankinnan kustannuksiin.

kuvituxx_matka

This entry was posted in Yleinen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Oho, tiesitkö kuinka kallista on käydä autolla töissä Tampereella? Vertailu.

  1. Jassu says:

    Ompa aivan mahtavat Höytämö fanisivut!

  2. Tytteli says:

    Kiitos tästä, harkitsemme muuttoa Höytämön alueelle ja tämä sivusto on enemmän kuin tarpeen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *