Avantouintia Rantalan saunalla – nautintoa vai kidutusta?

Ice swimming in the freezeing cold water is a huge hobby in Finland. There is a place to go winter swimming in the lake also next to Höytämö, where few enthousiasts were filmed and interviewed. The water gets close to zero celcius.

Puhutaanpa avantouinnista.

”Tärkeintä ei ole toisten, vaan itsensä voittaminen.”

Virke on tuttu useammastakin lastenkirjasta. Tätä vanhaa viisautta toteuttaa oman harrastuksensa puitteissa ainakin kaksi pirteää höytämöläistä naista. Saanko esitellä Aulikki Hartmanin ja Piia Laaviston, jotka tapasivat toisensa ja oivalsivat yhteisen kiinnostuksensa avantouintia kohtaan Höytämön omakotiyhdistyksen kautta. Näille rouville ei riitä uinti kerran viikossa, vaan hyiseen veteen on päästävä jopa kolmesti saman viikon aikana. Avantouinti onkin nykyään molemmille se tärkein harrastus. Hartman toteaa pilke silmäkulmassa, että avantouinti jopa jossain määrin hallitsee viikon muuta aikataulutusta.

Aulikki Hartman ja Piia Laavisto

Aulikki Hartman ja Piia Laavisto avannonraikkaina

Avantouintisirkusta pyörittää Lempäälän Kisan kuntojaosto kahdessa eri paikkaa: Lempoisten uimalassa ja meidän höytämöläisten naapurissa Rantalan saunalla. Vuoden 2012 vajaasta 15 000 uintikerrasta 60% tapahtui Lempoisten uimalassa ja 40% Rantalan saunalla, kertoo Jorma Kunnas LeKi:stä.

Miksi joku sitten haluaa pulahtaa jäiseen järveen? Pelkästään se, että avantouinnin hyötyjen uskotaan olevan haittoja suuremmat ei voi tätä selittää. Mikäli järkiperäisyys toimisi ihmisissä syynä tai keinona elämäntapamuutoksiin, eläisimme varmasti hyvin eri tavalla. Syitä pitää siis etsiä muualta. Kirjat kertovat avantouinnin muun muassa tehostavan verenkiertoa, lievittävän selkä- ja niskakipuja sekä helpottavan astmaoireita. Alan harrastajat puolestaan kehuvat uinnin myös auttavan stressiin ja virkistävän mieltä. Rentoutuminenko on syy Hartmanin ja Laaviston superharrastukselle? Molempien päät nyökkäilevät. Laavisto painottaa kokonaisvaltaista hyvän olon tunnetta: ”Nyt kun olemme juuri tulleet saunasta pois, alan heti jo odottaa seuraavaa kertaa. Kylmänsietokykykin on parantunut – varsinkin käsissä ja jaloissa. Mukava tunne kehossa jatkuu koko illan.”


Aulikki Hartman jakaa positiiviset vaikutukset useampaan osatekijään. Suorien fyysisten hyötyjen lisäksi avantouinnissa on kaksi muuta mukavaa näkökulmaa; muiden avantouimareiden tapaaminen ja itsensä henkinen voittaminen. Edellämainittua kaivataan etenkin ennen ensimmäistä kastautumista, jonka naiset suorittavat jo ennen löylyjä! Mieli taistelee vähän vastaan, mutta samalla janoaa itsensä voittamisen tunnetta: ”Uskalsinpa taas!”

Erittäin ystävällistä LeKi:n porukkaa on vastassa saunalla.

Erittäin ystävällistä LeKi:n porukkaa on vastassa saunalla.

Muiden uimareiden tapaaminen on osa yhteisöllisyyttä. Tiistaifilosofoinnin tuloksena päädymme liittämään avantouintiin myös pienen masokismin leiman. Tästä jutusta ei voikaan ikinä tulla kaikkien harrastus. Kylmän kohtaaminen tällä tavalla on osalle ihmisistä liian iso vuori kiivettäväksi. Sen sijaan naiset katsovat yhteisöllisyyttä niin päin, että Rantalan saunalla vallitsee oma avoin ja rento tunnelmansa, jota voisi kutsua omaksi yhteisöllisyydeksi. Saunalle saa tulla sellaisena kuin on. Jos tuntuu, että tekee mieli jutella, saa varmasti mukaansa juttukavereita. Jos ei tee mieli sanoa mitään niin sekin on varsin okei.

Rantalan sauna on kuumana halukkaita avannonkokeilijoita varten tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin. Lisätietoja.

This entry was posted in Harrastukset ja ulkoilu and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *