Parturissa Höytämössä

There are two barber shops in Höytämö. Both are tested in this article with before and after photographs.

Tammikuussa juostessani harvoja tämän talven lenkkejä, pistin merkille kaksi Parturi-Kampaamo -kylttiä; toisen Kehätien varrella ja toisen Höytämöntien pielessä. Mietin heti piponi alla majailevaa harakanpesää ja koin tyytyväisyyttä, että omalta kotikylältäni löytyy jopa kaksi parturilähipalvelua. Päätimme perheen kesken testata molemmat paikat.

Parturi-Kampaamo Tuija Kiiveri

Tuija Kiiverin hiussalonki sijaitsee Kyynäröjärven rannalla Rotikonperällä. Kyltti opastaa paikalle Sähkö Järvenpään kohdalla Höytämöntieltä. Saavun paikalle puolilta päivin ja minua on vastassa hyvin nuorekas ja pirteä nainen. Koska itsekään en ole sitä hiljaisinta tyyppiä, niin voi sentään kun juttua alkaa tulla heti astuttuani sisään. Innostumme molemmat keskustelusta, sillä suvuistamme tuntuu löytyvän samanluonteisia ihmisiä ja tätä kautta löydämme yhteisen sävelen alta kymmenen minuutin. Sitä en osaa sanoa, miten keksimme puhua sukulaisistamme?kiiveri

Kiiveri on asunut tällä paikalla jo parisenkymmentä vuotta. Hänellä oli ensin parturi Kalevan puistotiellä Tampereella, mutta aika pian Höytämöön muuton jälkeen myös työpaikka siirtyi oman kodin alakertaan. Vaikka alunperin koulusta valmistuttuaan Kiiveri piti pelkkää miesten parturia, jossakin vaiheessa hän alkoi leikata myös naisten hiuksia. Muuten kouluajoilta Kiiveri muistelee kärkäsmielipiteistä opettajaansa ja päätöstään alkaa hiusammattilaiseksi. ”Se oli kivaa aikaa ja nyt myöhemmin ei ole kyllä päivääkään tarvinnut katua. Varsinkin kun olen tehnyt töitä kotoa käsin, niin lasten ei ole koskaan tarvinnut tulla koulusta tyhjään kotiin. Samalla kun varauskalenterissa on ollut tyhjiä kohtia iltapäivällä, niin on voinut puuhailla lasten kanssa kaikenlaista”, Kiiveri kertoo.

Aivan uran alkuaikoina nuori Kiiveri teki päätöksen, ettei lähde asiakkaiden kanssa treffeille. Yksi poikkeus tähän sääntöön kuitenkin tuli. Seurahuoneen jonosta hän löysi aviomiehensä, joka aika pian puhelinnumeron vaihtamisen jälkeen istui parturoitavana. Tämä poikkeus oli epäilemättä kannattava.

Suuri osa asiakkaista tulee Sääksjärvi-Kulju-Hervanta-akselilta. Kuitenkin monia asiakkaita on jäänyt Kalevan puistotien ajoilta ja eräskin pappa kävi pitkän aikaa Ivalosta asti Kiiverin asiakkaana. Nyttemmin tämä herrasmies on jo nukkunut pois, mutta Kiiveri kertoo olevansa vakileikkaaja monelle kauempaakin tulevalle.

Parasta Kiiverin mukaan Höytämössä ja kotona yrittämisessä on se, ettei ole erillistä vuokraa, pitkiä työmatkoja ja muita isoja kuluja. Samalla työnteko on joustavaa ja varsinkin monen höytämöläisen asiakkaan kanssa on tullut ystävystyttyä.

Kiiveri on kehittänyt omaa osaamistaan ja ammattitaitoaan tasaisin väliajoin. Erilaisten hiusammattilaiskurssien lisäksi hän on opiskellut 2000-luvulla merkonomiksi ja hoitaa täten esimerkiksi omaa kirjanpitoaan. Hänen kiinnostuksensa uutta kohtaan ja itsensä haastamiseen on helppo huomata. Mitenköhän minä tähän loppuun häntä kuvailisin? Kiiveri on pirteä ja supersosiaalinen energiapakkaus ja kunniaksi omalle ammattikunnalleen. Käytyäni hänen parturoitavanaan olen paitsi hyvin tyytyväinen hiusten lopputulokseen, myös kivoihin keskusteluihin.

Ennen ja jälkeen. Tässä kuvassa ei ole suoritettu kuvankäsittelyä eikä ilmeilyä, kuten ei muissakaan tämän tyyppisissä kuvauksissa.

Ennen ja jälkeen. Tässä kuvassa ei ole suoritettu kuvankäsittelyä eikä ilmeilyä, kuten ei muissakaan tämän tyyppisissä kuvauksissa 🙂

Parturi-Kampaamo Tuula Koivu

Minä sain mieheltäni toimeksiannon vierailla toisen paikallisen parturi-kampaajamme, Tuula Koivun, asiakkaana. Ei mikään epämiellyttävä tehtävä naiselle päästä hemmottelemaan itseään pariksi tunniksi keskellä normaalia kotiäitiviikkoa. En ainoastaan saanut ihanaa päivitettyä hiuslookia, vaan myös mukavaa ja terapeuttista juttelua aikuisten kesken.

Tuula Koivu on aito paljasjalkainen höytämöläinen. Hän on syntynyt isoäitinsä talon yläkerrassa vain muutaman sadan metrin päässä nykyisestä kodistaan. Synnyintien varteen 1984 rakennetussa omakotitalossa Tuula viihtyy edelleen ja mikäs siinä kun samaisella tiellä asustavat omissa taloissaan myös isä, tytär ja pienet lapsenlapset. Löytääkseen perille Pirttilahdentietä pitää jatkaa melkein loppuun asti. Juuri ennen Koivun vastaanottoa tiessä on pieni notko, jonka pohjalla solisee puro. Heti puron jälkeen oikealla puolella puussa roikkuu valkoinen plakaati ”kampaamo”.koivu

Koko työikäänsä Tuula Koivu ei ole ollut parturi-kampaaja. Hän on aiemmin työskennellyt Lempäälän kunnalla sekä Kiillon tehtaalla. Kampaajaksi hän ryhtyi vuonna 1992 käytyään ensin mestariopissa Tampereella ja saatuaan valmiiksi pienimuotoisen remontin, missä entisestä työkaluvarastosta muokattiin valoisa ja viihtyisä hiussalonki. Asiakkaita alkoi pikkuhiljaa kertyä ja monet heistä ovat jo vuosia olleet tyytyväisiä vieraita Tuulan tuolissa. Eivätkä kaikki heistä suinkaan ole höytämöläisiä vaan tähän parturi-kampaamoon tullaan myös muiden muassa Vesilahdelta, Kuljusta, Helsingistä ja tulipa eräs rouva aikanaan jopa Ranskasta asti.

Pirttilahdentien kotitalossa työskentely on tuntunut alusta asti hyvältä ja toimivalta. Lapset olivat aikanaan onnellisia kun koulusta tullessa äiti odotteli jo kotona ja nyt kun jälkikasvu on muuttanut omilleen, on mukava poiketa leikkauksien ja föönauksien välillä omaan keittiöön eläkkeellä olevan avomiehen valmistamalle lounaalle. Ja jos tytär joskus tarvitsee lastenhoitajaa, on helppo järjestellä työvuorot niin, että pikkuiset pääsevät nauttimaan naapuriin mummon hemmottelusta.

Parturi-kampaajat eivät tunnetusti ole tuppisuisinta ammattikuntaa enkä minäkään myyjänä ja opettajaopiskelijana mikään hiljaisin ja ujoin tapaus liene. Tällä lyömättömällä yhdistelmällä siis puhetta riitti ja riitti niin paljon, että melkein pääsi hiustenvärjäyskin unohtumaan rupattelun alle. No, eipä se mitään kun lopulta kotiin lähtiessä kuitenkin hiukset olivat priimakunnossa ja bonuksena pää täynnä uusia tarinoita. Suurkiitos Tuulalle kaikinpuolin ihanasta aamupäivästä!

Ennen ja jälkeen.

Ennen ja jälkeen.

This entry was posted in Palvelut ja toiminta and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Parturissa Höytämössä

 1. Mikko Nurminen says:

  Mitähän toi Altin kasvojen kohotus makso? 🙂

  • Altti says:

   Kiiveri fiksas samaan hintaan ilman mitään työkaluja – pelkällä juttelulla. Hymy nousi naamalle tollain.

   • Sulho says:

    Ai, miten upea hehku on noussut sekä Altin että rouvan kasvoille. -Todellinen muuttumisleikki! Tarttee varmaan ruveta ittekki käymään Höytämössä parturissa. Siehän saadaan ihmeitä aikaan. Mahtavaa! 🙂

 2. Ella says:

  Looking good!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *