Rakkaudesta suklaaseen

This is a story about the local chocolate factory and its most delicious sweets that can be bought from the outlet.

Höytämö on siitä ihana paikka asua, että vain pienen kävelyetäisyyden päässä voi kokea monia elämyksiä. Tämän nettisivuston yhtenä tarkoituksena onkin kannustaa höytämöläisiä käyttämään ”kylänsä” tarjoamia ainutlaatuisia mahdollisuuksia oman arjen rikastuttamiseen.

Elämyksistä puheenollen vierailin kuluneella viikolla Dammenbergin suklaatehtaalla aivan palokunnan naapurissa. Minut vastaanotti toimitusjohtaja Marko Iso-Kungas, jonka asiantuntijuus suklaanteossa on kerrassaan ällistyttävää. Ymmärrettävästi tätä asiantuntijuutta on tarvittu hyllyillä notkuvan runsaan herkkuvalikoiman aikaansaamiseksi.

paakuv_suk

Näin aivoni ajattelivat Dammenbergin tehtaanmyymälässä:

Tavoitteena Iso-Kungaksen johtajuuden aikana on ollut kehittää ja valmistaa tuotteita, joita kukaan muu ei tee. Tämä tarkoittaa erittäin korkealaatuisia suklaita ilman pähkinää, gluteenia tai kananmunaa sekä laajaa valikoimaa myös maidottomia, soijattomia ja sokerittomia vaihtoehtoja. Edellämainittujen raaka-aineiden pois jättämisellä on vastattu asiakkaiden erityisvaatimuksiin, joita nykyään kasvavassa määrin ilmenee. Erikoistuminen on vaatinut pitkäjänteistä tuotekehittelyä ja suklaan tarkkaan mietitty laatu onkin Iso-Kunkaan mielestä Dammenbergin suurin valtti. Tehtaan tuotteissa käytetään vain aitoja luonnon raaka-aineita ja niissä ei ole lisäaineita. Täydellisellä herkulla pitää myös olla hyvä suutuntuma; rasvaa ei saa jäädä kitalakeen ja suklaa ei saa maistua keinotekoiselta. Näillä kriteereillä ja ominaisuuksilla Dammenberg on Euroopan terävintä kärkeä suklaanvalmistuksessa.

Edellä mainitsemani erikoistuminen onkin aika loistava juttu, sillä paluumatkalla kotiin mietin miten mainio lahja pussillinen Dammenbergin suklaata on. Se todennäköisesti maistuu ja kelpaa lähes kenelle tahansa (kenelle nyt suklaa ei maistuisi?), sillä tavallisimmat suklaaseen liitettävät allergiat eivät ole tuotteen nauttimisen esteenä. (Minullakin on suvussa moniallergikkoja.)

Lue makutesti jutun lopusta

Lue makutesti jutun lopusta

Tehtaan yhteydessä toimii pieni suklaapuoti. En ole intohimoisin suklaansyöjä tai alan asiantuntija, mutta valikoima on minulle maallikollekin hämmästyttävä. Jokaisen tuotteen testaaminen veisi useamman päivän. Toisaalta näin laajan valikoiman edessä suklaaseen ei varmasti kyllästy. Makuja on todellakin paljon. Iso-Kungas tarjoaa minulle maistiaisena terva-salmiakki tummaasuklaata. Olen aluksi ennen maistamista hieman epäileväinen, mutta suklaa osoittautuu erinomaiseksi. Uskomattomalta kuulostava yhdistelmä toimii. Nam!

Ai niin. Mistä nimi Dammenberg tulee? Iso-Kungaksen suku on kotoisin Keski-Euroopasta ja kauan sitten Frau Dammenberg työskenteli keittiöemäntänä eräällä isolla tilalla. Hän oli erikoistunut jälkiruokiin ja erityisesti suklaisiin sellaisiin. Tämän herkkumainetta niittäneen rouvan kunniaksi yritys on nyttemmin nimetty Dammenbergiksi.

makutesti

Kuten Sääksjärven Kebab-Pitserian tuotteet, myös Dammenbergin aikaansaannokset joutuvat makutuomariston testiin. Päätuomarina toimii suklaaspesialisti Kerttu Tampereen Takahuhdista. Testattavana oli neljä suklaamakua ja Kerttu maisteli niitä näkemättä tuoteselostusta, jolloin arvio on tapahtunut täysin suutuntumalla.

Aino maitosuklaa:

Ensivaikutelmana perussuklaa. Ei löydy mitään yllätysmakuja, kaakaomainen. Ei liian makea kuten Marabou, ei yhtä tahmea, kuin Fazerin sininen. Aika liukas suutuntuma. Ei missään tapauksessa rasvanen. Menee kyllä ihan kärkeen perussuklaiden kategoriassa, ellei jopa ykköseksi.

Secret Passion maidoton toffeesuklaa:

Levyn rakenne kova, mutta maultaan pehmeä. Karamellimäinen tai keksimäinen. Tulee aivan hitusen Ahaa -patukat mieleen, vaikka onkin ihan omanlainen. Tämä sopii erinomaisesti popsittavaksi samalla kun lukee kirjaa. Tästä voisi vaikka tehdä pieniä paloja ja napostella lukiessa. Sopii myös kahvin kanssa erinomaisesti, koska kahvin kitkerähkö maku tukee tämän makeutta.

Toffee tryffeli:

Raikas, taittuu minttuun ja sulaa suussa ihanasti. Pallukka vähän kuin katoaa suussa ja jättää kivan maun. Tämä olisi täydellinen jälkiruoka mille tahansa aterialle. Tämä on myös erinomainen lahja isovanhemmille, jotka tyypillisesti nauttivat suklaata pieninä palasina.

Chili-suklaa (tulisin mitä löytyy):

Tämä tulisuus tulee tosi nopeasti läpi. Krrööhöömm… (yskintää) onpas tujua. Tässä, ööh, on erinomainen suutuntuma, mutta chili puskee niin, että potkua löytyy…krööhmhmm. Ei voi tarjota kenelle tahansa. Siis jos tykkää polttavasta tai tulisesta ruoasta, niin tämä ei jätä paitsioon.

This entry was posted in Palvelut ja toiminta and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Rakkaudesta suklaaseen

  1. Sirkka Kruus says:

    Täytyy päästä maistelemaan.Esim Toffee tryffeli kiinnostaa.On testattava, miten hyvin makutuomari-Kertun arvio Isovanhempien makumieltymyksistä stemmaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *