Sääksjärven kirjasto – lastenkirjojen paratiisi

Hoytamo.com visited the local library and came to the conclusion that it’s a paradise of children’s books. The chief of the library Ulla Kortelainen also tells about the history of the library.

paakuva_kir

Lukemista, elämyksiä, uuden oppimista ja mielikuvituksen harjoittamista; tätä kaikkea tarjoaa kirjasto. Lempäälän keskustassa kirjasto on toiminut jo 150 vuotta. Sen historiasta on aikaansaatu erillinen kirjakin: ”Ahlmanin koululta Aleksille – Lempäälän kirjasto 1861-2011, M. Kalske 2011”

Meidän lähikirjastomme Sääksjärvellä on aloittanut toimintansa vuonna 1957. Se on yksi neljästä Lempäälän kunnan tarjoamasta kirjastopalvelusta. Loput kolme ovat pääkirjasto, Kuljun kirjasto sekä kirjastoauto Walle. Niteitä Sääksjärvellä on 30 000 – 40 000, joista merkittävä osa on lastenkirjoja. Sääksjärven kirjastossa käykin paljon lapsia ja lapsiperheitä lainaamassa kirjoja. Suhde viereiseen Sääksjärven kouluun on vahva ja koululaisryhmäkäyntejä oli viime vuonnakin lähemmäs sata.

Sääksjärven kirjastonjohtajana toimii Ulla Kortelainen. Hän kertoo mielellään innostaan lastenkirjoja kohtaan ja mainitsee tutustuvansa aina henkilökohtaisesti jokaiseen uuteen ilmestyvään teokseen. Kysyessäni suosituimpia tämän hetken lastenkirjoja Kortelainen nostaa esiin muun muassa Timo Parvelan ja Tuula Kallioniemen kirjat. Myös erilaiset fantasiakirjat, kuten J.R.R. Tolkienin koko tuotanto, ovat tällä hetkellä lainauslistojen kärjessä.

pikkuva_kir
Kirjasto toteuttaa myös erilaisia lastentapahtumia (esim. satutuokiot), jotka ovat pitkälti Ulla Kortelaisen käsialaa. Lapsille suunnatuissa tempauksissa yhdistyvät vuorovaikutteisuus sekä kirjallisuus, teatteri, tanssi ja tarinankerronta. Nämä tapahtumat ovat olleet hyvin suosittuja. (Lisää aiheesta Kalske 2011, sivut 86-88)

Myös aikuisille asiakkaille tarjotaan kirjastossa tapahtumia silloin tällöin, mutta yleisöryntäyksiä ei vielä ole ollut. Pohdimme yhdessä aikuisväestön kiireitä, markkinoinnin haasteita sekä tapahtumien vetovoimaisuutta. Ulla Kortelainen kertoo, että Sääksjärven kirjaston tapahtumista saa tietoa parhaiten Lempäälän-Vesilahden Sanomista ja kunnan nettisivuilta. Tiedottaminen on kuitenkin kaikille kirjastoille haaste. Miten kertoa ajankohtaisista asioista niille, jotka eivät kirjastossa käy?

Parasta kirjastotyössä Kortelaisen mukaan on ajan hermolla eläminen. Jatkuvasti uusien kirjojen parissa toimiminen pitää kiinni nykyhetken hengessä ja ajatuksenkulussa. Tietenkin asiakaspalvelu ja tapahtumien järjestäminen tuovat mukavan lisänsä tavalliseen kirjaston hoitamiseen.

Sääksjärven kirjaston erityisaloja ovat muiden muassa kasvatustiede, psykologia ja filosofia. Kirjastonjohtaja perehtyy näiden tieteenalojen uusiin julkaisuihin ja niillä on kirjastossa kovasti kysyntää. Toki Kortelainen pyrkii pienillä määrärahoilla tekemään uusia kirjahankintoja laajalla skaalalla. Hänen mielestään pienenkin kirjaston tulee olla laadukas, jotta asiakkaita käy.

 

This entry was posted in Palvelut ja toiminta and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *