Martti Hartman: Höytämön sijainti idyllinen

The first personage strory was of Martti Hartman, the chairman of the Hötämö residents association. We went winter fishing together.

Yksi osio hoytamo.comia käsittelee Höytämössä asuvia ihmisiä. Aloitan tämän juttusarjan Höytämön omakotiyhdistyksen puheenjohtajan tapaamisella. Asiaa ei pahenna yhtään se, että tavattuani Martti Hartmanin ensimmäistä kertaa tammikuun alussa ajattelin heti, että siinäpä vasta mukava mies. Kysyinkin ensimmäisen tapaamisen lopulla onko Hartman kalamiehiä ja saatuani myöntävän vastauksen, päätimme lähteä yhdessä pilkille Kyynäröjärvelle.

sarja

Hartman on toiminut omakotiyhdistyksen pj:nä vuodesta 2010, mutta hallituksen jäsen hän on ollut jo ainakin kaksikymmentä vuotta. Yhdistyksen hallituksen jäsenenä toimiminen on Hartmanista mukavaa, sillä onhan hän asunut Höytämössä jo nuorena, minkä johdosta nämä maisemat ovat erittäin rakkaita. Kävellessämme  Kyynäröjärven rantaan kaikkien ohikulkijoiden kädet nousevat tervehtimään. Pientä huultakin tulee erään naapurin kanssa heitettyä, koska pilkkivavat ja kaira herättävät selvästi mielenkiintoa. Matkalla Hartman valottaa yhdistyksen aikaansaamisia: matonpesupaikan kuivaustelineitä ja mankelia.

Hartman on joskus aiemmin ollut kovempikin kalamies, mutta nykyään hän onkii enää kerran pari talvessa. Hän muistelee lämmöllä erästä kertaa Pyhäjärvellä, kun koukkuun tarttui kolme suurta madetta. (Martin vinkkinä vaan lukijoille, että madesoppaan kannattaa laittaa yksi kuha tai ahven ja keiton maku paranee selvästi.) Syöttien hankkiminen tälle reissulle oli minun vastuullani. No tietenkin Kuljun kartanosta olivat elävät toukat loppu, joten jouduimme nypertämään liukkaiden muovisyöttien kanssa. Säästettäköön saaliin määrä jutun loppuun.

Kuten moni on varmaan huomannut, on syksyinen pihakirppis menestynyt oikein mukavasti. Hartman mainitseekin tämän yhdeksi parhaista jutuista, joissa yhdistys on nykyään mukana. Monet kylän raitilla kyselevät jo hyvissä ajoin alkutalvesta, että kai ensi syksynä pihakirppis taas pidetään. Toinen tapahtuma, mihin kannattaa osallistua, on kevään siivoustalkoot Kyynäröjärven rannassa. Tässä seuraava vinkki: kevään talkoot on  erinomainen paikka tavata höytämöläisiä ja vaihtaa ajatuksia ja jopa pihakasveja keskenään. Siivousvauhti tai vaativuus eivät taatusti päätä huimaa.

Kysyn lopuksi Hartmanilta, että mikä tässä Höytämössä on oikein parasta? Hän miettii hetken ja vastaa: ”Sen täytyy olla sijainti. Täältä on niin nopea mennä kaupunkiin ja palata jälleen takaisin luonnon helmaan. Käytännössä kymmenen minuuttia. Samaa ei voi sanoa muista Tampereen naapurikunnista.”

Päätämme pilkkiretken Kyynäröjärven tulentekopaikan edustalle. Sää on melkoisen tuulinen ja pakkanen alkaa purra. Mikä on päivän saalis? Se on sama mikä aina kun olen kalastanut muovisyöteillä. Täysi nolla. Syyn täytyy olla syöteissä. Miehet ovat kyllä taitavia.

 

hartman

Martti Hartman

 

Höytämön omakotiyhdistyksen sivuilla kannattaa aina silloin tällöin piipahtaa.

 

 

Höytämön omakotiyhdistys ry

This entry was posted in Ihmiset and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *